donderdag 6 december 2012

Feestmaand: knapperige filotaart met feta en spinazie

Het is niet altijd even eenvoudig om een lekkere feestmaaltijd te koken voor vegetariërs. En al zeker niet als je niet veel tijd hebt of als je voor carnivoren én vegetariërs moet koken. Deze filotaart is misschien wel de ideale oplossing. Veel werk is er niet aan, maar 't is wel superlekker. Je kan er gewoon een slaatje (of meerdere) bij serveren. Kom we gaan eraan beginnen, heb honger.


filotaart


Wat heb je nodig voor 4?

1 pak filodeeg (250 g)
100 g pijnboompitjes (geroosterd in een droog pannetje)
5 eieren
300 g fetakaas
1 tl oregano
75 g boter (gesmolten)
350 g spinazie (voorgewassen)
1 el olijfolie
muskaatnoot

Giet wat olijfolie in een antikleefpan en doe er de spinazie bij, warm op en roer tot de spinazie volledig 'gesmolten' is. Haal van het vuur.

Breek de eieren in een kom en klop ze wat los. Verkruimel er de feta bij, doe er ook de spinazie, pitjes en de oregano bij. Kruid met muskaatnoot en eventueel wat peper. Meng goed.

Neem een vuurvaste schotel (of een taartvorm) en bekleed met boterpapier. Leg hierop een laagje filodeeg en bestrijk met wat gesmolten boter, leg hierop kruisgewijs opnieuw een laagje filodeeg. Herhaal totdat je minstens tien laagjes hebt (laat de overschot gewoon over de rand hangen). Je moet wel steeds klokgewijs (telkens 5 cm opschuiven) werken zodat rondom rond er voldoende filodeeg zit en er geen openingen zijn.

Schep in het midden de feta-spinazievulling, vouw er de randen van het filodeeg over zodat alles mooi gesloten is en bestrijk ook hier met boter.

Zet 25-35 minuutjes in een voorverwarmde oven op 185°. Als de taart goudgeel is, is ze klaar.

Smakelijk!


Ann


Het receptje komt min of meer van Jamie Oliver.

10 opmerkingen:

  1. Beste Ann,

    Waar haal jij je filodeeg? Ik heb me er een paar weken geleden dood achter gezocht, doch niet gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Awel ik heb ook efkes moeten zoeken, maar het zit niet in het versvak maar in de diepvriesafdeling. :)

      Verwijderen
  2. Hey An,
    ik vind ( bij hallal producten) filodeeg in de colruyt.
    onlangs een variant hierop gemaakt op een brunch, ook nog gestoofde pompoen bijdoen, sesamzaadjes en kurkuma en gember... heel lekker en zeer verrassend...
    Isabelle van de 1001 nachten ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een onvervalste spanakopita ! γευστικός

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thank you so much for your recipe.....It ll be very delicious it seems
    and ll try to do that very soon....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zie niet goed hoe dat moet met die laagjes deeg?? Hoe leg je die dan? Zijn dat reepjes? Moet het pakketje helemaal toe?
    Katrien

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat zijn geen reepjes maar al redelijk grote vellen. Eerst leg je die kruisgewijs en dan schuif je wijzerzin telkens 5 cm op. :) zo wordt het deeg gelijkmatig verdeeld. Achteraf moet het pakketje volledig dicht ja.

    BeantwoordenVerwijderen