zaterdag 21 januari 2012

Zalvende zoetzurige cake

Oh ja, dit is een toppertje. Heerlijk friszurig, niet te licht niet te zwaar. Zalige cake. Veel meer woorden heb ik er niet voor. En dat is eigenlijk niet nodig, want hij ziet er toch fantastisch uit, niet?


Lemon cake


Wat heb je nodig?

400 g gezeefde patisseriebloem (geen zelfrijzende)
2 kl bakpoeder
1/2 kl zout
125 g boter op kamertemperatuur
150 g volle yoghurt
400 g suiker
4 eieren (grote)
2 citroenen (zeste + sap)
1 limoen (zeste + sap)

+ extra suiker


Doe de suiker en de boter in een kom en klop met een elektrische mixer tot de suiker helemaal is opgenomen. Doe er nu de yoghurt bij en klop verder. Doe er een voor een de eieren bij en klop tot alles is opgenomen. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar, meng en klop in 3 keer de bloem onder het deeg. Voeg er als laatste de geraspte schil van citroen en limoen bij, roer goed.

Neem een grote cakevorm (1 kg) of een tulbandvorm, boter hem in en giet er het deeg in. Zet de vorm in een voorverwarmde oven op 180° (hetelucht) en bak gedurende 45-55 minuutjes. Check met een saté prikker of de cake gaar is.

Terwijl de cake aan het bakken is, weeg het citroen en limoensap af en neem een gelijke hoeveelheid suiker. Doe het sap en de suiker in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook en laat 1 minuutje koken.

Doorprik de nog hete cake veelvuldig met een satéprikker en lepel er de citroensiroop over. Neem je tijd, de cake moet heerlijk smeuïg worden. Als de siroop volledig door de cake is opgenomen mag je hem ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.

Werk af met bloemsuiker of suikerglazuur.

7 opmerkingen:

  1. ;-) En helemaal alleen uitgevonden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dear God..... het water loopt me in de mond.... Zalige foto van een zalige cake!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En ik heb hem ineens uitgeprobeerd. Heerlijk. Echt waar. Bedankt voor dit fijne recept. Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag zag ik 'n gelijkaardige cake van Donna Hay op Njam:
    http://www.lifestylefood.com.au/recipes/15185/lemon-yoghurt-cake

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Da's wel niet njam, die link die je doorstuurt. ;-) Maar er zijn honderden gelijkaardige cakes. Ik ben niet uniek hoor. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen