donderdag 15 september 2011

Zijdezachte bloemkoolsoep met porcini olie

English version


We doen een Donna Hay'tje vandaag. Deze soep is heel eenvoudig om te maken, maar toch doet ze heel feestelijk en luxueus aan. Perfect om van een doordeweekse maaltijd iets bijzonders te maken.

De porcini olie maken we zelf. Je hebt hiervoor gedroogde porcini of eekhoorntjesbrood nodig. Ik heb dat in de Delhaize gevonden. Mocht je het niet vinden, dan stel ik voor om het te vervangen door een notenolie.


Donna Hay's couliflower soup with porcini oil


Wat zwieren we erin?

1 bloemkool (gewassen en in roosjes gesneden)
1 ajuin fijngehakt
2 el olijfolie
1 l kippenbouillon + 1 liter water
20 cl light room


Doe de olijfolie in een hoge kookpot en fruit er de ajuin in. Voeg er de bloemkool bij en laat 2 minuutjes meebakken. Voeg er de kippenbouillon en het water bij en laat 15 minuutjes koken. Als de bloemkool zacht is, mag je ze mixen in een blender of met de staafmixer. Met de blender is de soep wel nog stukken beter. Giet de soep terug in de kookpot, doe er de room bij en laat nog 5 minuutjes trekken, zonder te laten koken.



Voor de olie

15 g gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
150 ml olijfolie

Doe de olijfolie in een steelpannetje en voeg er de champignons aan toe. Laat op een zacht vuur 10 minuutjes opwarmen. De porcini zal zijn aroma's aan de olie afgeven. Giet de olie door een zeef en vang op in een potje of karafje.


Verdeel de soep over de kommen en druppel er wat olie over. Smakelijk!

6 opmerkingen:

  1. Kan je daarna nog iets doen met het eekhoorntjesbrood?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neen, dat is volgetrokken met olie. Die olie kan je wel bewaren achteraf.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gedroogde bospaddestoelen heb ik altijd in huis, heerlijk om een pasta of risotto mee op smaak te brengen. Er olie van maken heb ik nog nooit gedaan, klinkt wel lekker! Ik heb eens een soortgelijke soep gemaakt, maar dan met truffelolie en parmezaan, ook lekker! Truffelolie kan je kant-en-klaar kopen en is heerlijk om al je gerechten met paddestoelen wat extra smaak te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja goed dan.Als ej eht kunt bewaren.Heb nooit gekocht maar denk het zal duur zijn;Lekker recept;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Duur zijn die porcini's niet hoor. Ik dacht 1.8 euro voor een potje gedroogde porcini's.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zalige olie, de soep is op zich lekker maar die olie geeft er zo'n mooie extra aan dat het eigenlijk zonde is om de soep zonder te eten.
    En die olie is volgens mij ideaal om puree, risotto,... te pimpen of als basis voor vinaigrette over een herstig slaatje.
    Nooit gedacht dat je met 2 zo'n simpele ingrediënten zoiets moois kon fabriceren :-)

    BeantwoordenVerwijderen