vrijdag 9 september 2011

Zalig zoetzure rijsttaart

Ik ben dol op citroentaart én rijsttaart. Rijsttaart heb ik eerlijk gezegd nog nooit gebakken, citroentaarten wel, maar zelden met een bevredigend resultaat. En nu heb ik de twee in één. Als dat geen geluk is. Dit is echt een ongelooflijk lekkere taart met een perfecte balans tussen zuur en zoet. 't Is een beetje werk, maar absoluut de moeite waard.


lemony rice tart


Wat moet daar allemaal in?


125 g dessertrijst (ronde rijst)
2 onbehandelde citroenen
1 portie zanddeeg (of gebruik dit deeg)
150 g kristalsuiker
3 eierdooiers
1 el bloemsuiker
bakbonen


Zet de rijst onder water en laat 1 uur staan. Neem ondertussen een dunschiller en schil de citroenen (zorg dat er niet veel wit aan de schillen hangt want dat maakt het bitter).

Giet de rijst af, spoel eventjes en doe dan in een kookpot. Giet er 400 ml water bij en voeg er de citroenschillen en 60 g suiker aan toe. Zet op het vuur en laat rustig koken gedurende 40 minuutjes of tot de rijst gaar is. Als het te droog wordt, mag je er een lepel water bij doen.

Als de rijst gaar is, mag je het vuur afzetten en de citroenschillen eruit vissen, eventjes spoelen onder koud water en opzij houden. Pers de citroenen en voeg 10 cl sap bij de gekookte rijst. Roer goed en laat alles afkoelen.

Neem ondertussen een bakblik met lage rand, vet het grondig in met boter en bekleed de vorm met het zanddeeg. Leg een boterpapier (je mag het papier van het deeg gebruiken) op het deeg en vul met de bakbonen. Bak gedurende 15 minuutjes blind in een voorverwarmde oven op 180°.

Doe ondertussen de rest van de suiker en de eierdooiers in een kom en klop met een elektrische klopper tot de suiker volledig is opgenomen en het mengsel bleek ziet. Roer er de rijst onder.

Haal de taart uit de oven (niet afzetten!), verwijder de bakbonen en het papier en doe er nu de rijstvulling in. Zet terug in de oven en bak nog 20-25 minuten. Haal eruit als de vulling mooi stevig is en laat afkoelen.

Snij de gekookte schil in fijne reepjes en leg op het midden van de taart. Doe de bloemsuiker in een zeef en bestuif de rand van de taart. Klaar!


lemony rice tart piece


Echt een aanrader!

3 opmerkingen:

  1. En hoe krijgt gij in godsnaam heel die taart schoon uit de vorm??, Daar loopt het bij mij altijd mis!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en een tof alternatief voor de bakbonen vind je hier :
    http://www.etsy.com/listing/50050159/baking-pearls-for-baking-pies

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Awel, da's ook moeilijk. Er bestaan taartvormen waarbij je de bodem naar boven kunt drukken. Da's echt heel handig!

    BeantwoordenVerwijderen