vrijdag 24 juni 2011

Linzen met gegrilde aubergines (Ottolenghi)

Hier is deel twee van mijn Plenty eetfestijn. Het zijn de linzen met gegrilde aubergines dit keer. Dat smeuïge gerookte van de aubergines gaat perfect samen met de zoetige linzen en de knapperige groentjes. Kan zowel koud als warm gegeten worden.


Lentils with grilled eggplant (Ottolenghi)


Wat mag daar allemaal in?

2 middelgrote aubergines
2 el rodewijnazijn
200 g groene linzen (Puylinzen)
3 kleine wortelen
2 stengels bleekselder
1 laurierblad
3 takjes tijm
1/2 witte ajuin
3 el olijfolie + extra om te besprenkelen
12 kerstomaatjes (gehalveerd)
1/2 kl bruine suiker
1 el platte peterselie (fijngehakt)
1 el dille (fijngehakt)
1 el koriander (fijngehakt)
2 el griekse yoghurt (of zure room)
zout en peper (van de molen


De aubergines grillen
Je kan dit op 3 manieren doen: op de bbq (makkelijkst), boven het gasvuur (ook makkelijk maar dan moet je alles bekleden met alufolie want het durft al eens uiteen te spatten) of onder de grill in de oven (zo heb ik het gedaan).

Doorprik de aubergines veelvuldig met een vork (da's omdat anders zo'n aubergine wel eens durft te ontploffen) en leg ze op het vuur (bbq en gasvuur) of onder de grill en draai de aubergines regelmatig. De aubergines moeten helemaal ineengezakt zijn en de schil moet zwartgeblakerd en gebarsten zijn. Op de bbq en het gasvuur duurt dit 15 minuutjes (ongeveer), in de oven 1 uur.

Haal met een lepel het vruchtvlees eruit en gooi de schil weg. Laat het vruchtvlees zeker 15 minuutjes uitlekken, meng er daarna een 1/2 lepel azijn en een flinke snuf zout onder. Zet opzij.

De groentjes uit de oven
Snij twee wortels en 1 stengel in blokjes van ongeveer 1 cm, doe ze samen met de tomaatjes in een vuurvaste schotel. Besprenkel met 1 eetlepel olijfolie, de suiker en een beetje zout en zet minstens 25 minuutjes in een voorverwarmde oven op 140° (bij mij moest het er zeker 35 minuten in).

De linzen
Doe 1 wortel en 1 in 2 gesneden selderstengel in een kookpot, doe er de ui, tijm, laurier bij en de linzen. Zet het geheel onder water en laat de linzen zachtjes koken gedurende maximaal 25 minuutjes. Schep er af en toe het schuim af. Giet af in een zeef en haal er de groenten, ui, tijm en laurier uit. Doe er de overschot van de olijfolie bij en de rode wijnazijn, roer goed om en houd de linzen warm.

Wanneer de groentjes uit de oven beetgaar zijn, mag je ze uit de oven halen en ze onder de linzen roeren. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie, kruid stevig met peper en zout en roer er de fijngehakte kruiden onder.

Schep de linzen op de borden, verdeel er de aubergines over en een schep zure room of Griekse yoghurt.


Echt de moeite waard!

4 opmerkingen:

  1. Die Le Puy linzen, daar heb ik mij al zot achter gezocht! Niet in de Delhaize, niet in de bio/natuurwinkel, niet in de 'toko'... (Allemaal in Antwerpen-city) Waar kopen jullie dat toch?!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn de gewone groene linzen. Soms staat daar le puy op, maar meestal niet. ;-) Bij delhaize zijn ze van het huismerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aha! Dat is veel gemakkelijker dan ik dacht, bedankt. :)

    BeantwoordenVerwijderen